ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Οκτώ παραλίες και η μαρίνα Λευκάδας με γαλάζια σημαία για το 2018

Ανάμεσα από 47 χώρες, η Ελλάδα στις βραβεύσεις ακτών και μαρίνων βρίσκεται στη δεύτερη θέση, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».

Ακριβέστερα, τη 2η θέση παγκοσμίως κατέχει η Ελλάδα, με τις βραβευμένες ακτές να φτάνουν τις 519. Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής ήταν αυτή που αναδείχθηκε πρώτη φέτος στην Ελλάδα, με 89 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», έλαβε χώρα στο Παράλιο Άστρος, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.

Το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο αποτελεί η «Γαλάζια Σημαία» . Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα σκάφη αειφόρου τουρισμού στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Οι 9 παραλίες της Λευκάδας που έλαβαν “Γαλάζια Σημαία”:

          Δήμος Λευκάδας

  • Αγ. Νικήτας-Πευκούλια
  • Αη Γιάννης
  • Κάθισμα
  • Λευκάδα-Γύρα
  • Μικρός Γιαλός-Πόρος
  • Νυδρί
  • Πόντι-Βασιλικής
  • Πόρτο Κατσίκι
  • Μαρίνα Λευκάδας