ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι είναι ο ειλεός;

Ο ειλεός αντιπροσωπεύειμία κατάσταση στην οποία το έντερο δεν μπορεί να προωθήσει το περιεχόμενό του. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μηχανικά αίτια, όπως είναι η παρουσία πολυπόδων, ή σε άλλες διαταραχές που δυσχεραίνουν την κινητικότητα του εντέρου. 

Πού μπορεί να οφείλεται ο ειλεός; 

Όταν ο ειλεός οφείλεται σε μη μηχανικά αίτια ονομάζεται παραλυτικός. Σε αυτή την περίπτωση διάφοροι παράγοντες δεν επιτρέπουν στο έντερο να προωθήσει το περιεχόμενό του. Ο ειλεός στα παιδιά οφείλεται συνήθως σε μη μηχανικά αίτια, τα οποία περιλαμβάνουν κάποιες σοβαρές λοιμώξεις στην κοιλιακή χώρα, όπως είναι η περιτονίτιδα ή οι διαταραχές του μεταβολισμού. Στους ενήλικους είναι συχνότερα τα μηχανικά αίτια απόφραξης του εντέρου, όπως πολύποδες, κακοήθεις όγκοι, συμφύσεις των τμημάτων του εντέρου, που προκαλούνται ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις, ή πολύ σκληρά κόπρανα, ειδικά σε ηλικιωμένους ανθρώπους. 

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ο ειλεός; 

Ο ειλεός είναι συνήθως μία επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Ο ασθενής έχει κοιλιακό πόνο, αίσθημα διάτασης του στομάχου, καθώς και εμετούς, αφού το έντερο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Λόγω της έντονης προσπάθειας που καταβάλλει το έντερο, παράγονται χαρακτηριστικοί ήχοι που ονομάζονται βορβορυγμοί. Ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη ειλεού αφού ακροαστεί την κοιλιά με τη βοήθεια στηθοσκοπίου, αφού ακούγονται οι προσπάθειες του εντέρου να υπερνικηθεί το κώλυμα. Σε περίπτωση παραλυτικού ειλεού επικρατεί σιγή. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με τη βοήθεια ακτινογραφικών εξετάσεων του εντέρου. 

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση; 

Στις πιο πολλές περιπτώσεις εισάγεται ένας καθετήρας από τη μύτη στο έντερο του ασθενούς μέσω του οποίου εξέρχεται το περιεχόμενο που δεν μπορεί να προωθηθεί. Ο ασθενής ανακουφίζεται από τους κοιλιακούς πόνους και τους εμετούς. Στη συνέχεια, ο ειλεός αντιμετωπίζεται ανάλογα με το αίτιο που τον προκάλεσε. Σε πολλές περιπτώσεις μηχανικής απόφραξης, είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση. Στην κλινική μας σε σε αυστηρά επιλεγμένες περιπτώσεις,ο ειλεός αντιμετωπίζεται λαπαροσκοπικά και πλεονεκτεί θεωρητικά έναντι της ανοικτής μεθόδου καθώς περιορίζει τη δημιουργία νέων συμφύσεων.