ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοτικό Σχολείο Λυγιάς Λευκάδας στα κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Επειδή η Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία δεν «χωράει» μέσα στους τοίχους του σχολείου μας, αποδράσαμε και ταξιδέψαμε στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών Λευκάδας και Κρεστένων Ηλείας.

 

Στις 2 του Ιούνη,  οι μεγάλες τάξεις του σχολείου μας, περπατώντας στο Φαράγγι της μέλισσας γνωρίσαμε χαρακτηριστικά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και αναγνωρίσαμε τα μελισσοκομικά φυτά και βότανα της περιοχής. 

Στις 3 και 4 του Ιούνη, με την Έκτη τάξη, στα Κρέστενα παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα «Προϊόντα της ηλειακής γης», με βασική αναφορά στην σταφίδα. Κι αυτά στο πλαίσιο των προγραμμάτων περιβαλλοντικής που υλοποιήσαμε φέτος στο σχολείο και της συμμετοχής μας στο Εθνικό δίκτυο «Τοπικά προϊόντα» 

Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, εξερευνήσεις, παιχνίδια και περιβαλλοντικές διαδρομές συνδυάσαμε την ψυχαγωγία με την απόκτηση γνώσεων για την φύση , την παράδοση και τον πολιτισμό. Από το «χθες» που το περπατήσαμε στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, περάσαμε στο «σήμερα» στο μουσείο της γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» στο Αντίρριο.  

Κόντρα στην μελαγχολία  της εποχής και την προσπάθεια  απαξίωσης του σχολείου και του ρόλου του, οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζοντας καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, αφιερώνουμε χρόνο  για εκδηλώσεις και εξωδιδακτικές δραστηριότητες, αφιερώνουμε χρόνο για συζητήσεις με τους μαθητές  παίρνουμε και δίνουμε χαρά, γέλιο και ζωντάνια. Και για του λόγου το αληθές …. Οι φωτογραφίες μας!!


 

Να ευχαριστήσουμε την δασκάλα  κ. Κεφαλά Δήμητρα για το κείμενο και τις φωτογραφιες