ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινά το Δημοτικό Κτηνιατρείο

 

της Βιβιάννας Βαρδή 

Η αγωνία όλων αυτών που προσπαθούν να προστατεύσουν ένα αδέσποτο ζώο φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Η λειτουργία  του δημοτικού  κτηνιατρείου  είναι  πλέον θέμα ημερών. Η Αλίκη Μακρυγιώργου, πρόεδρος του Σωματείου Ζωοφίλων με τον κτηνίατρο Δημήτρη Τράκα ο οποίος πρόκειται να συνάψει σύμβαση με το δήμο Λευκάδας και η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ζωή Σκιαδά δείχνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.

 

«Τα αδέσποτα είναι δουλειά του δήμου. Ποτέ όμως  δεν πιστεύαμε, με όσα γνωρίζουμε σχετικά με τους δήμους,  ότι ο δήμος Λευκάδας μέσα από τη συνεργασία που είχε μαζί μας  η αντιδήμαρχος Ζωή Σκιαδά, θα έδειχνε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και θα ήταν ο πρώτος δήμος που λειτουργεί κτηνιατρείο με το νέο νόμο», ήταν τα πρώτα λόγια της Αλίκης στο «Λευκαδίτικο Λόγο».  Ο Δήμος δηλαδή ήταν συνεπής  απέναντι στην  υποχρέωση που ο νόμος 4039 ορίζει για όλους τους δήμους της χώρας, όσον αφορά την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (γάτες – σκύλοι) της διοικητικής του περιφέρειας. « Είδαμε  επίσης ότι μας λείπει ο χώρος. Και αυτός βρέθηκε. Στη συνέχεια  προσπαθήσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας με το μικρότερο κόστος. Ποτέ δεν περίμενα βέβαια ότι θα γίνει κάτι τέτοιο», συνέχισε να υποστηρίζει η κ. Μακρυγιώργου  «Τελικά με τη σωστή διαχείριση το μόνο που στοίχησε στο δήμος ήταν η μεταφορά του λυόμενου στο χώρο και όλα όσα ο νόμος ορίζει για την νόμιμη, νομιμότατη λειτουργία ενός δημοτικού κτηνιατρείου.»

Φουρνιές αδέσποτων  ταξίδευαν συχνά στην Αθήνα με έξοδα του Σωματείου Ζωοφίλων προκειμένου να εμβολιαστούν και να στειρωθούν. Και όλα αυτά διότι, σύμφωνα με την κ. Μακρυγιώργου, η ανάλογη περίθαλψη στην Λευκάδα ήταν ασύμφορη. Μπορεί να μην έχει μεγάλο πρόβλημα σκυλιών η Λευκάδα, όπως μας ενημερώνουν έχει όμως χιλιάδες γάτες που θανατώνονται κιόλας.  Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία του Σωματείου με τον κτηνίατρο, Δημήτρη Τράκα, ο οποίος βρέθηκε προ ημερών στην Λευκάδα όπου και είχε την πρώτη ουσιαστική του συνεργασία με το δήμο και έγιναν και οι τελευταίες ενέργειες για τη λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου . Τον συναντήσαμε  και αυτόν στο γραφείο της αρμόδιας αντιδημάρχου, Ζωής Σκιαδά μαζί με την πρόεδρο του Σωματείου Ζωοφίλων.

 

Πως από τη Νίκαια του Πειραιά στην Λευκάδα;

«Έχω ιατρείο στη Νίκαια  του Πειραιά και μου έρχονταν αδέσποτα ζώα από την Λευκάδα να κάνω εγώ στειρώσεις. Και έκανα και εγώ την ίδια ερώτηση με εσάς, στην κ. Μακρυγιώργου.  Πως έρχεστε από την Λευκάδα στη Νίκαια. Η απάντηση ήταν ότι δεν είχαν βρει μια συνεννόηση σε ότι αφορά τις τιμές και τον τρόπο εξυπηρέτησης με τους ιδιώτες της Λευκάδας.  Και είναι αλήθεια ότι και εγώ απόρησα. Μου ζήτησαν δε να συνεργαστούμε και έτσι ξεκίνησε όλο αυτό. Εγώ σε ότι αφορά τα αδέσποτα έχω έτσι κι αλλιώς και σε άλλους δήμους συνεργασία σε όλη την Ελλάδα.  Και με επέλεξαν από την Λευκάδα από ένα εντελώς τυχαίο γεγονός. Κάτι σαν το «χρυσό οδηγό». Η κ. Μακρυγιώργου κατάφερε να παρκάρει εύκολα έξω από το ιατρείο μου για να μεταφέρει κάποια ζώα και έτσι απλά και χωρίς άλλες διαδικασίες γνωριστήκαμε.

Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεστε στην Λευκάδα με αυτή σας την ιδιότητα.

Ναι μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες από πλευράς δήμου . Διότι, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο , ο νόμος που υπήρχε δεν μιλούσε για Έλληνες εθελοντές σε ότι αφορά τα αδέσποτα. Μιλούσε μόνο για ξένους διότι πολύ απλά δεν υπήρχαν Έλληνες εθελοντές.  Και έγινε διευκρίνιση του νόμου όταν είπαμε ότι υπάρχουν και Έλληνες εθελοντές. Στην Λευκάδα δε δεν υπήρχε και ένα «τέως» δημοτικό κτηνιατρείο που θα μπορούσαμε να ενταχθούμε. Υπήρχε μόνο ένα γραφείο. Άρα υπήρχε θέμα πως θα γίνει η νόμιμη και σωστή διαδικασία.

Η πρώτη εικόνα που έχετε;

Για την κ. Σκιαδά θέλω να πω κατ΄αρχήν δυό λόγια μια και με τις δικές της προσπάθειες ο δήμος Λευκάδας είναι από τους ελάχιστους δήμους που κινήθηκαν βάσει του νέου νόμου για τα αδέσποτα και μάλιστα τόσο γρήγορα. Και να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω ακόμη κάποιο δήμο να έχει κάνει δημοτικό κτηνιατρείο με βάση το νέο νόμο.

Κάθε πότε θα είστε στην Λευκάδα;

Κάθε φορά που ο Σύλλογος σε συνεργασία με το δήμο  θα έχουν  μαζέψει ζώα που χρειάζονται εμβόλια, στειρώσεις , αιμοληψίες κλπ.

Ποια θα είναι η σχέση σας με το δήμο;

Μια σύμβαση έργου.

 Και εδώ έχουμε την παρέμβαση της αντιδημάρχου Ζωής Σκιαδά:

Μέχρι στιγμή δεν έχει πληρωθεί και κάθε φορά που έρχεται στην Λευκάδα έρχεται μετά από συνεννόηση με την φιλοζωική.  Και να διευκρινίσω ότι η αμοιβή που θα παίρνει  δεν είναι αμοιβή κτηνιάτρου αλλά αμοιβή εθελοντή. Ουσιαστικά  θα πληρώνεται μόνο τα έξοδα που θα κάνει για την μεταφορά και διαμονή του στην Λευκάδα

 Θα γίνει κάποια καμπάνια ενημέρωσης;

Είναι λίγο νωρίς.  Και αυτό μέχρι να οργανωθεί το κτηνιατρείο. Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να γίνει ενημέρωση στους  φορείς της Λευκάδας και πολύ περισσότερο στους φορείς του τουρισμού που σίγουρα δεν θέλουν να έχουν την εικόνα του αδέσποτου που είναι σε πλήρη εγκατάλειψη. Και ίσως να βοηθήσουν κιόλας. ΟΙ ξένοι επισκέπτες , μη ξεχνάτε, έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζώα και η εικόνα μας σε αυτό τον τομέα πρέπει να είναι καλή .