ΕΛΛΑΔΑ

Βυθίζεται η Ελλάδα: Κλειστές τράπεζες, capital controls & απλήρωτο ΔΝΤ

Αλλαγή πλεύσης και απεγνωσμένες προσπάθειες- με εμφανή τα σημάδια κόπωσης και αποσύνθεσης-καταβάλλει η  κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες, ζητώντας νέο δάνειο ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ με την πρόταση της Αθήνας να έρχεται με κλειστές τράπεζες και capital controls.

Μάλιστα στη μία μετά τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση έγινε η μοναδική χώρα-μέλος της Ευρωζώνης που αθετεί πληρωμή της στο ΔΝΤ και πλέον μπαίνει στον ίδιο κατάλογο με τις Σομαλία, Ζιμπάμπουε και Σουδάν.

Στο παρασκήνιο υπάρχουν διαβουλεύσεις και έντονη κινητικότητα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να εκτονωθεί η έως τώρα διαμορφωμένη κατάσταση. Παράλληλα, και το οικονομικό επιτελείο επιδίδεται  την ύστατη στιγμή σε «αγώνα δρόμου» για να αποφευχθεί η… έκρηξη και να μην τορπιλίσουν τις πεντάμηνες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

«Δίνει» δημοψήφισμα για να «πάρει» συμφωνία

Αβέβαιο παραμένει την ίδια στιγμή, αν τελικώς θα πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο για την Κυριακή δημοψήφισμα, καθώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές από ώρα σε ώρα.

Πηγές της κυβέρνησης, σε συνομιλία με το  iefimerida.gr δεν απέκλειαν την πιθανότητα πράγματι, αυτό, να μην διενεργηθεί. Ωστόσο, λόγω του ότι έχει προηγηθεί και απόφαση υπουργικού συμβουλίου θα έπρεπε -σε θεωρητικό επίπεδο- να ξανασυνεδριάσουν οι υπουργοί και να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Επ´αυτού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ  πως «είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση, το κάναμε για να επιτύχουμε συμφωνία».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει πως «θα επανεξετάσουμε τη στάση μας στο δημοψήφισμα αν φέρουν μια συμφωνία την οποία δεν θα μπορούμε να αρνηθούμε».

Και ο Γιάνης Βαρουφάκης όμως, σύμφωνα με το Reuters, είπε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της απέναντι στο δημοψήφισμα, αν εγκριθεί το αίτημα για νέο δάνειο.

Δεύτερος γύρος κρίσιμων διαβουλεύσεων στο Eurogroup

«Το ‘παραμύθι’ φτάνει στο τέλος του», έλεγε κυβερνητική πηγή στο iefimerida.gr εξηγώντας μετά τη λήξη του χθεσινού eurogroup ότι «εμείς θέλουμε συμφωνία και αυτές οι στιγμές είναι κρίσιμες», ενώ στις 12.30 θα συνεδριάζει εκ νέου.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, -στην οποία έλαβε μέρος το δίδυμο Βαρουφάκη-Τσακαλώτου, έγινε μια πρώτη συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων οι οποίες είναι πλέον πιο κοντά στις θέσεις των δανειστών.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ζητά διετές πρόγραμμα που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και αναδιάρθρωση του χρέους. «Μας ενδιαφέρει η απόφαση του eurogroup και το αποτέλεσμα και τίποτα άλλο» ξεκαθάρισε σε υψηλούς τόνους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι «το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα έχει τελματωθεί από το περασμένο καλοκαίρι».
Σ’ αυτή την κατεύθυνση, πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων εξηγούν πως θέλουν μία συμφωνία με προοπτική, να ληφθούν τα μέτρα και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και να βγούμε στις αγορές.

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ
Τέλος, βαρύ είναι το κλίμα στη Φρανκφούρτη καθώς σήμερα διεξάγεται η πρώτη σύσκεψη του κυβερνώντος συμβουλίου στης ΕΚΤ με την Ελλάδα να βρίσκεται εκτός προγράμματος στήριξης, αφού δεν εγκρίθηκε το αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος.

Τι σημαίνει η μη πληρωμή του ΔΝΤ -Λίστα με τα 10 σημεία

Η δόση θα βγει μεν ληξιπρόθεσμη αν δεν πληρωθεί, αλλά υπάρχει και ένα περιθώριο 30 ημερών πριν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων από πλευράς του Ταμείου. Συγκεκριμένα, το τυπικό των κυρώσεων που ενεργοποιεί σε αυτές τις περιπτώσεις το ΔΝΤ προβλέπει:

  1. Αμέσως το ΔΝΤ στέλνει ειδοποίηση οφειλής  στην Ελλάδα για την καθυστέρηση της πληρωμής της.
  2. Διακόπτεται κάθε νέος δανεισμός στη χώρα (τα 3,6 δισ. που ανέμενε από πέρυσι η κυβέρνηση)
  3. Μετά από δύο εβδομάδες, το ΔΝΤ στέλνει ένα μήνυμα προς την Ελλάδα, τονίζοντας τη σοβαρότητα της μη τήρησης των υποχρεώσεων και προτρέποντας για πλήρη και ταχεία διευθέτηση.
  4. Μετά από ένα μήνα, η Λαγκάρντ έπρεπε να ειδοποιήσει  το εκτελεστικό συμβούλιο της ότι η υποχρέωση αυτή είναι ληξιπρόθεσμη. Η ίδια όμως έχει πει πως θα περάσει αμέσως στο στάδιο αυτό -ενδεικτικό ίσως και του εκνευρισμού που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση στους δανειστές!
  5. Η Λαγκάρντ ειδοποιεί την Ελλάδα να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αμέσως, ενώ εκδίδεται καταγγελία από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου.
  6. Μετά από τρεις μήνες καθυστέρησης, αναρτάται ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ για την ύπαρξη και το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Κόβεται η πρόσβαση στα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα που αναλογούν στη χώρα βάσει των εισφορών της και μπαίνουν στο αποθεματικό του ΔΝΤ.
  7. Για έξι έως 12 μηνών καθυστέρηση, το Ταμείο μπορεί να επανεξετάσει την πρόσβαση της Ελλάδας Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα.
  8. Έως 15 μήνες καθυστέρηση, η τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ μπορεί να ανασταλεί.
  9. Στους 18 μήνες, λαμβάνεται απόφαση για την αναστολή δικαιώματος ψήφου και εκπροσώπησης της χώρας στο Ταμείο.
  10. Στους 24 μήνες, ξεκινούν μέτρα για την έξοδο της χώρας από το ΔΝΤ.