ΕΛΛΑΔΑ

Τα Σκόπια θέλουν να στείλουν πίσω τους πρόσφυγες -Θα εξετάσουμε το αίτημα λέει η κυβέρνηση

Οι απελπισμένοι πρόσφυγες που κατάφεραν μέσα από χειμάρρους και ποτάμια να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια, συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ. Τα Σκόπια θέλουν να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει αίτημα επανεισδοχής τους.

Εκπρόσωπος των Σκοπίων: Θα τους επαναπροωθήσουμε στην Ελλάδα 
Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις σκοπιανές αρχές, η Ελλάδα υποχρεούται να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα βάσει των διεθνών συνθηκών.

Κυβέρνηση: Αν γίνει αίτηση επανεισδοχής των προσφύγων, θα το εξετάσουμε 
Ωστόσο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όπως είπε και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, αίτηση από τα Σκόπια για επανεισδοχή των προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα δεν έχει γίνει, «οταν γίνει, θα το εξετάσουμε» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Αυτά είναι θέματα που έχουν να κάνουν με το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα των συνόρων. Αν γίνει αίτηση επανεισδοχής θα το εξετάσουμε». «Προφανώς και θα ψάξουμε να δούμε τι συνέβη με το φυλλάδιο. Δεν είναι εύκολο ένα χαρτί που μοιράζεται χέρι με χέρι σε έναν καταυλισμό να δεις ποιος το έβγαλε» είπε ο κ Κυρίτσης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από την φυγή των προσφύγων.

300-400 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε Ελλάδα-Σκόπια
Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αρχικά οι 700 με 800 πρόσφυγες που έφυγαν από τον καταυλισμό ψάχνοντας για πέρασμα στα σύνορα έφθασαν στην περιοχή «Χαμηλό», πέρασαν το χείμαρρο, που αποτελεί και το φυσικό σύνορο της περιοχής και πέρασαν στην άλλη πλευρά.
Στο σημείο εκείνο του φράχτη εκείνη την ώρα περιπολούσαν δύο αστυνομικοί, η σκοπιανή πλευρά ήταν απροετοίμαστη με απλά λόγια, οι αστυνομικοί αιφνιδιάστηκαν και έτσι οι 700 με 800 πρόσφυγες πέρασαν κανονικά τα σύνορα και κατευθύνθηκαν στο χωριό των Σκοπίων Μόι.
Λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησε από την Ειδομένη μια ακόμη ομάδα προσφύγων και μεταναστών, 300 με 400 ατόμων οι οποίοι όμως, παραμένουν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στον χείμαρρο και τον φράχτη. Και αυτό γιατί οι σκοπιανές αρχές μετά το πρώτο κύμα προσφύγων που πέρασε τα σύνορα αφού τους είχε αιφνιδιάσει, πήρε τα μέτρα της, κατεβάζοντας άνδρες της στο φράχτη οι οποίοι και εμπόδισαν την είσοδο της επόμενης φουρνιάς προσφύγων που επιχείρησαν να περάσουν το φράχτη.
Η ομάδα αυτή των 300 με 400 ατόμων θα πρέπει να γυρίσει κανονικά στην Ειδομένη, δεν θα ακολουθηθεί δηλαδή η ίδια διαδικασία με τους άλλους. Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί αρνούνται να φύγουν από το σημείο ελπίζοντας ότι όπως και οι άλλοι θα καταφέρουν να περάσουν το φράχτη.

 

Το χρονικό της Οδύσσειας των προσφύγων 
Οι πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν το πρωί από τον καταυλισμό της Ειδομένης και αφού περπάτησαν μερικά χιλιόμετρα εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από αφύλαχτο σημείο.

Κάτοικοι του μικρού ακριτικού χωριού Μόι αντίκρισαν με μεγάλη έκπληξη τη μαζική αυτή είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο χωριό. Η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε και αδιευκρίνιστο για την ώρα αριθμό Ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ, καθώς και ακτιβιστές που ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες αυτοί ανέρχονται στους περίπου 30, εκ των οποίων επτά με οχτώ είναι Έλληνες φωτορεπόρτερ

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικά φορτηγά με προορισμό τα σύνορα με την Ελλάδα στην Ειδομένη, με αυτόν τον τρόπο έλαβε τέλος η νέα «οδύσσεια» των περίπου 1.000 προσφύγων. Οι απελπισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι αφού έκαναν μία πορεία 8 χλμ μέσα από χωράφια, επικίνδυνα μονοπάτια και χειμάρρους κατάφεραν να μπουν στο έδαφος των Σκοπίων, ωστόσο εκεί τους περίμεναν οι αρχές της ΠΓΔΜ και τους συνέλαβαν.

Τους συνέλαβαν οι Σκοπιανοί
Μόλις έγινε αντιληπτό το δεύτερο προσφυγικό «κύμα» που κινούνταν σε εκείνο το σημείο των συνόρων, έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ στο χωριό Μόνι- απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό- για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.

Αστυνομικοί και στρατιώτες στην ΠΓΔΜ μάζευαν όσους περνούσαν στη χώρα και τους έβαζαν σε φορτηγά, δηλώνοντας ότι θα τους στείλουν πίσω στην Ελλάδα.

«Παίρνουμε μέτρα για να επιστρέψουμε την ομάδα των προσφύγων στην Ελλάδα», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ στο Reuters. Οι περισσότεροι από αυτούς που μπήκαν στη χώρα είναι υπό κράτησε στο χωριό Μόνι.

Μόλις έγινε γνωστό πως οι πρόσφυγες αναζητούν πέρασμα στα Σκόπια οι αρχές της γειτονικής χώρας περίμεναν τη διέλευσή τους και στη συνέχεια κατά ομάδες των 100 και 200 ατόμων τους συνέλαβαν και να τους οδήγησαν στο μεθοριακό χωριό Μόι όπου και κρατούνται από χθες τη νύχτα. Επί της ουσίας ο Στρατός και η Αστυνομία των Σκοπίων έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για τη σύλληψη όλων αυτών των ατόμων.

Οι πρόσφυγες κρατούνται στο ακριτικό χωριό Μόι
Στο ακριτικό χωριό Μόι, κρατούνται από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν το απόγευμα στο έδαφος της χώρας. Μάλιστα κύκλοι της κυβέρνησης των Σκοπίων κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι ενορχήστρωσαν την είσοδο των προσφύγων στην ΠΓΔΜ, και αναμένεται να αναγάγουν την υπόθεση σε μείζον διπλωματικό θέμα από την Τρίτη.

Εκπρόσωπος των Σκοπίων: Θα τους επαναπροωθήσουμε στην Ελλάδα
Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις σκοπιανές αρχές, η Ελλάδα υποχρεούται να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα βάσει των διεθνών συνθηκών.

Εκατοντάδες πρόσφυγες στο Χαμηλό
Παρόλα αυτά, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, της περιοχής της Ειδομένης, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ.
Εκεί βρίσκονται και διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της ΠΓΔΜ ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης.
Ομως, ομάδες προσφύγων εξακολουθούν να φτάνουν εκεί, παρά την κακοκαιρία, από περιοχές του νομού Κιλκίς, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να μπουν στην ΠΓΔΜ.

Πηγή: www.iefimerida.gr