ΕΛΛΑΔΑ

Σύντομα η πρόσκληση για τις προσλήψεις πτυχιούχων ανέργων στο Δημόσιο

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Νάσο Ηλιόπουλο, μέσα στις επόμενες ημέρες υπολογίζεται να ανοίξει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα πρόσληψης 5.500 νέων άνεργων επιστημόνων για έναν χρόνο στο Δημόσιο.

Σε συνέντευξή που έδωσε στην ΕΡΤ, υπογράμμισε τον διττό ρόλο του προγράμματος, «αφού επενδύει στο να εργαστούν οι νέοι επιστήμονες στο αντικείμενό τους, αποκτώντας εμπειρία, την ίδια στιγμή που στοχεύει στην αναβάθμιση κρίσιμων τομέων του δημόσιου τομέα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ψηφιοποίηση του αρχείου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κάτι που θα έχει ένα άμεσα θετικό αντίκτυπο».

Βάσει των λεγομένων του, σε αυτό το πρόγραμμα, οι μισθοί για 12 μήνες θα προσεγγίζουν την αμοιβή ενός πρωτοπροσλαμβανόμενου πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο με τα αντίστοιχα επιδόματα για μεταπτυχιακό και διδακτορικό, μισθοί που αντιστοιχούν και στο έργο που θέλουμε να παράξει αυτός ο κόσμος και συμπλήρωσε:

«Μιλάμε για ένα πρόγραμμα που δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχες παλαιότερες προσπάθειες τύπου stage ούτε εργασιακά και ασφαλιστικά, αλλά ούτε στο σχεδιασμό και την υλοποίησή του».

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι η δημόσια διοίκηση βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης, με το γεγονός πως «έχουμε πετύχει τον κανόνα της μίας αποχώρησης προς μία πρόσληψη που δίνει τη δυνατότητα να γίνουν πολύ σημαντικές προσλήψεις, με τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης να βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί, ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε πρώτα στο πρόγραμμα των 10.000 νέων θέσεων εργασίας σε κλάδους, όπως η μεταποίηση, η βιομηχανία και η αγροδιατροφή, στο οποίο ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) θα επιδοτεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, φθάνοντας έναν μισθό για κατόχους διδακτορικού μέχρι και τα 1.600 ευρώ και στοχεύει στη σύνδεση νέων επιστημόνων με συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, τομείς πάνω στους οποίους πρέπει να οικοδομηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας. Μάλιστα, ανέφερε πως η προκήρυξη για τον πρώτο κύκλο των 6.000 θέσεων αναμένεται στο τέλος του μήνα.

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο και για το πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων κατάρτισης, πιστοποίησης και πρακτικής 20.000 νέων επιστημόνων σε συγκεκριμένα αντικείμενα -είτε από θεωρητικές είτε από θετικές σχολές-, με πρώτο αυτό των 5.000 απόφοιτων θετικών σχολών πάνω στον προγραμματισμό, κάτι που έχει διαγνωστεί και από το Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας και «ακουμπάει» στις πραγματικές ανάγκες της.

Πηγή: iefimerida.gr