ΕΛΛΑΔΑ

Σε συμπληγάδες η κυβέρνηση: Ασφαλιστικό & δημοσιονομικό ανησυχούν το Μαξίμου

Στον «αέρα» βρίσκεται η έναρξη των διαπραγματεύσεων Αθήνας – δανειστών με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα δημοσιονομικά να είναι προς στιγμήν τα δυο πιο μεγάλα ανοικτά μέτωπα.

Το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει τον πήχη χαμηλά, αναμένοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.  Πιθανή νέα ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου, υπό την προϋπόθεση πως όλα θα πάνε καλά, είναι η άλλη Πέμπτη ή Παρασκευή, στις 28 ή 29 Ιανουαρίου. Οι δανειστές πάντως θέτουν προαπαιτούμενα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και επιμένουν πως η Αθήνα θα πρέπει να δώσει στοιχεία για το Ασφαλιστικό πριν επιστρέψουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου.

Προς ώρας, πάντως, το αρμόδιο υπουργείο μελετά «οριακές βελτιώσεις» για τους νέους επαγγελματίες έχοντας ως γνώμονα τα ήδη κατατεθέντα μέτρα. Αρμόδια πηγή, άλλωστε, εξηγούσε πως θα γίνει μια προσπάθεια αθροίσματος φορολογικού και ασφαλιστικού συντελεστή, προκειμένου να μπει «κόφτης» στο σύνολο του ποσού που πρέπει να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τι στοιχεία ζητούν οι δανειστές για να επιστρέψουν
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτοςε εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση μπορεί να ξεκινήσει σύντομα και να τελειώσει σε εύλογο χρόνο. Απαντώντας σχετικά με τα επιπλέον στοιχεία που έχουν ζητήσει οι εκπρόσωποι των θεσμών ο υπουργός είπε ότι αφορούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2016 αλλά και το διάστημα μέχρι το 2018, γεγονός που έχει άμεση σχέση με τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα προωθηθεί, καθώς και αναλογιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του συστήματος.
Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου ότι έχουν σταλεί ήδη στοιχεία για το Μεσοπρόθεσμο στους Θεσμούς και ότι θα σταλούν και νέα το επόμενο διάστημα.

Ερωτηθείς εάν η χώρα αντέχει ως προς τις ταμειακές υποχρεώσεις της σε περίπτωση καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός απάντησε «αντέχουμε», αλλά πρόσθεσε πως «κάθε μήνα που καθυστερείς, δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει σελίδα η χώρα, και με όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες, αυτό το θεωρώ μεγάλη αδικία και θα ‘τουφεκίσουμε το πόδι μας και εμείς και οι εταίροι μας’. Είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξει σελίδα η χώρα και να έλθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και είναι κρίμα να καθυστερήσουμε».

Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι «ο χρόνος είναι πολύτιμος και κυρίαρχος στην πρώτη αξιολόγηση».

Μήνυμα Τσακαλώτου σε ΔΝΤ
Ενδεικτικό της ενόχλησης, πάντως, στους κόλπους της κυβέρνησης για τις διαρροές περί πρόσθετων μέτρων, ήταν το μήνυμα Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε το Ταμείο αφενός να αποσαφηνίσει τη θέση του για το ασφαλιστικό και αφερέρου να κατανοήσει ότι οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση δεν μπορούν να είναι ατέρμονες. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε το Ταμείο να ξεκαθαρίσει εάν οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις που εμφανίζονται ως διαρροές στον Τύπο είναι όντως δικές του διαρροές, ειδάλλως να τις διαψεύσει επισήμως. «Θέλω το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει εάν όντως είναι δικές του διαρροές ή είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων. Δημοσιεύσεις ότι το ΔΝΤ απορρίπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είτε είναι διαρροή του ΔΝΤ είτε είναι μια δημιουργική δημοσιογραφία, που δεν είναι ασυνήθιστη στη χώρα μας» τόνισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών.

Στον Ντράγκι ο Παυλόπουλος
Τα ηνία της διαπραγμάτευσης πάντως,παίρνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το μεσημέρι θα περάσει το κατώφλι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η συνάντηση του με το Μάριο Ντράγκι είναι μείζονος σημασίας στην παρούσα συγκυρία, με την ελληνική πλευρά να πιέζει στην κατεύθυνση να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους.

Ο Πρώτος Πολίτης της χώρας αναμένεται να δώσει το στίγμα των θέσεων της Αθήνας για την ανάγκη συμμετοχής μας στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης με απώτερο στόχο να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παυλόπουλος έστειλε τα πρώτα μηνύματα από χθες, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αναμένοντας ωστόσο να πράξει το αντίστοιχο και η άλλη πλευρά.

Πηγή: www.iefimerida.gr