ΕΛΛΑΔΑ

Σε δύο δόσεις η επαναφορά του κατώτατου μισθού – Ποιες θα είναι οι πρώτες μεγάλες παρεμβάσεις στα εργασιακά

Μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος για σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη να έχει έτοιμη μία επιστολή 20 σημείων προς τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), η οποία θα αποτελέσει το πλαίσιο διαλόγου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πρόθεση του υπουργού φέρεται να είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Απριλίου το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, οι πρώτες μεγάλες παρεμβάσεις μπορούν να συμπυκνωθούν στα εξής:

– Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Από την 1η Οκτωβρίου 2015 στα 650 ευρώ και από την 1η Ιουλίου 2016 στα 751 ευρώ.

– Επαναφορά της αρμοδιότητας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους.

– Επαναφορά του θεσμού της Διαμεσολάβησης και της Διαιτησίας σε σοβαρό πλαίσιο λειτουργίας (απαλλαγή δηλαδή από τις αγκυλώσεις που θεσμοθέτησε ήδη από το 2010 ο πρώην υπουργός Α. Λοβέρδος και οι οποίες είχαν στόχο τελικά να μη λειτουργεί ο θεσμός ειδικά της διαιτησίας).

– Αυστηροποίηση του μηχανισμού ενημέρωσης των εργαζομένων για την πορεία μίας επιχείρησης και επέκταση της δυνατότητας διαβούλευσης. Ουσιαστικά θα ενταχθούν μεγάλες κυρώσεις για τους εργοδότες σε περίπτωση που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους για ενημέρωση και διαβούλευση.

– Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

– Επόπτευση της αγοράς εργασίας για την άμβλυνση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού (ουσιαστικά την επαναφορά του στα 751 ευρώ από τα 586 ή 511 που είναι σήμερα), τελικά η κυβερνητική απόφαση είναι αυτή να γίνει με νομοθετική παρέμβαση και σε δύο δόσεις (μία στο τέλος του 2015 και μία στο τέλος του 2016).

Έπειτα από αυτή την αύξηση, θα δοθεί η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να αποφασίζουν για τον κατώτατο μισθό μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να αναμένουν οι εργαζόμενοι είναι κατάργηση της διάκρισης εργατών και υπαλλήλων και της διαφοροποίησης των μισθών με βάση την ηλικία.

Πηγή:  koutipandoras.gr