ΕΛΛΑΔΑ

“Παγώνει” το επίδομα θέρμανσης

«Πονοκέφαλος» επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο καλείται να τηρήσει τη μνημονιακή δέσμευση για μείωση κατά το ήμισυ του επιδόματος θέρμανσης και παράλληλα να προσφέρει το καύσιμο σε όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, περισσότερες από 1 εκατ. οικογένειες επωφελήθηκαν τον περυσινό χειμώνα, αγοράζοντας πετρέλαιο με επιδότηση 0.35 ευρώ/λίτρο. Η συνολική δαπάνη ανήλθε στα 170 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο περικοπής των δημοσίων δαπανών το Μνημόνιο προβλέπει «ψαλίδι» 50% στο επίδομα θέρμανσης, γεγονός που έχει οδηγήσει στην εξέταση σειράς σεναρίων, επτά ημέρες πριν από την έναρξη της διάθεσης πετρελαίου από τους προμηθευτές.

Σύμμαχος, πάντως, στην προσπάθεια του ΥΠΟΙΚ θεωρούνται οι χαμηλές πτήσεις του «μαύρου χρυσού», οι οποίες όμως δεν αποτυπώνονται πλήρως στις τιμές τόσο των πρατήριων υγρών καυσίμων όσο και στους προμηθευτές πετρελαίου θέρμανσης.
Τα κυρίαρχα σενάρια

Επί τάπητος έχουν τεθεί δύο σενάρια, τα οποία συνδέονται άμεσα με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, αρχής γενομένης από την 15η Οκτωβρίου (ημέρα διάθεσης του καυσίμου στα νοικοκυριά). Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει μέχρι τις 30 Απριλίου του 2016 και ανάλογα με το ύψος της μείωσης θα επηρεαστεί και ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει μείωση κατά 20% της τελικής τιμής πώλησης του πετρελαίου σε σχέση με πέρυσι, αλλά με σημαντικές περικοπές στη χορήγηση του επιδόματος («ψαλίδι» 50% του βοηθήματος, αυστηροποίηση κριτηρίων) έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση θα ανέρχεται σε 0,23 ευρώ/λίτρο (από 0,33 που είναι σήμερα), με την τελική τιμή πώλησης να φθάνει στο 0,85 ευρώ/λίτρο.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση 35%, σε σχέση με πέρυσι, αλλά με κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης. Ουσιαστικά, το βοήθημα κατεβαίνει στο 0,10 ευρώ/λίτρο, με την τελική τιμή αγοράς να διαμορφώνεται στο 0,69%/λίτρο. Η κατάργηση του επιδόματος, ενδεχομένως, να οδηγήσει σε μείωση των εσόδων, ωστόσο ο αντίλογος αναφέρει πως η χαμηλή τιμή θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης (επομένως μεγαλύτερα κέρδη από τον ΕΦΚ) -κάτι το οποίο όμως βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες.

Ο φόβος της αιθαλομίχλης

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το τσουνάμι φόρων που περιμένει τους επόμενους μήνες εκατ. φορολογουμένους, δεν λείπουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε τροποποίηση στο επίδομα θέρμανσης  θα οδηγήσει στην επανεμφάνιση της αιθαλομίχλης.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι με την οικονομική κρίση να έχει πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά, θεωρείται δεδομένη η στροφή των πολιτών σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια όταν και ο κόσμος δεν δίσταζε να ρίχνει στο τζάκι από ρούχα και παπούτσια μέχρι κλαδιά και παλιά έπιπλα, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα τόσο στο Λεκανοπέδιο Αττικής όσο και σε άλλες πόλεις της επαρχίας.

Πηγή : www.zougla.gr