Μητρόπουλος: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις από το ΣτΕ

Ιστορική μπορεί να αποδειχθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που σύμφωνα με την αποκάλυψη του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου, χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2012 κι ύστερα. 

«Φαίνεται ότι στην κρισιμότερη φάση των διαπραγματεύσεων το ανώτατο δικαστήριο θέλησε να αναδείξει ένα ζήτημα, να διεκδικήσει ρόλο και να βάλει ασπίδα προστασίας. Με απόφασή του κρίνει παράνομες και αντισυνταγματικές όλες τις μειώσεις από το 2012 για κύριες και επικουρικές συντάξεις και αντισυνταγματικές όλες τις ρήτρες με πρώτα την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», τόνισε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Και σημείωσε: «Ο,τι αποτέλεσε μείωση κύριων και επικουρικών από το καλοκαίρι του 2012 και μέχρι τώρα και εκτιμώντας τη συνταγματικότητα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος θεωρεί ότι είναι ρήτρα διαρκούς μείωσης των επικουρικών συντάξεων».

Στο ερώτημα αν αυτή η απόφαση εμποδίζει, πολιτικά, την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές ο αντιπρόεδρος της Βουλής απάντησε: «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή που έρχεται αυτή η απόφαση είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης αφού το ανώτατο δικαστήριο σε ολομελειακή σύνθεση είπε ότι είναι αντισυνταγματικές οι μειώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο η απόφαση αφορά περίπου 3 εκατομμύρια συνταξιούχους, ενώ σχετικά με το ετήσιο κόστος της ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής είπε χαρακτηριστικά:«Είναι πολλά, είναι απίθανα πολλά. Είναι πλέον των 2 δισ. ευρώ τον χρόνο».

Πηγή: koutipandoras.gr

About LefkadaPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*