ΕΛΛΑΔΑ

Λογαριασμός… 6,4 δισεκ. ευρώ από συντάξεις και φόρους

Φορολογούμενοι και συνταξιούχοι θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων 4,346 δισεκ ευρώ του 2016, οπότε η ύφεση θα συνεχίσει να δίνει το «παρών» στην ελληνική οικονομία για όγδοη συνεχόμενη χρονιά και η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην επιστολή η οποία συνοδεύει το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προϊδεάζει ότι «η διαδικασία προσαρμογής δεν θα είναι εύκολη», συμπληρώνει όμως ότι «θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια σύγχρονη ελληνική οικονομία απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος».

Η δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων στοιχίζει ακριβά. Στη διετία 2015-2016 τα μέτρα τα οποία περιελήφθησαν στη συμφωνία με τους δανειστές  και περιγράφονται ένα προς ένα, κοστολογημένα στο προσχέδιο, προσεγγίζουν τα 6,4 δισεκ. ευρώ.

Φέτος, αυξήσεις φόρων και εξοικονομήσεις δαπανών κυρίως από τις συντάξεις εξασφαλίζουν στον προϋπολογισμό έξτρα 2,033 δισεκ. ευρώ ώστε να συρρικνωθεί το πρωτογενές έλλειμμα σε 0,24% του ΑΕΠ, ενώ τα υπόλοιπα 4,3 δισεκ. ευρώ του 2016 αποτελούν το διαβατήριο για τη μετάβαση σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,52% του ΑΕΠ.

Ο λογαριασμός για τις συντάξεις μόνο για το 2016 προσεγγίζει τα 1,3 δισεκ. ευρώ, οι παρεμβάσεις οι οποίες στόχο έχουν να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα, φτάνουν τα 2,5 δισεκ. ευρώ. Αυξήσεις φόρων 361 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, 200 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων η αύξηση του φόρου στα ενοίκια, οι μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών ΦΠΑ από τους χαμηλότερους συντελεστές προς τους υψηλότερους σε συνδυασμό με την κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά προβλέπεται πως θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα κατά 1,417 δισεκ. ευρώ.

Πηγή : www.enikos.gr