ΕΛΛΑΔΑ

Λύση ανάγκης αναζητεί ο πρωθυπουργός

Με δυσπιστία και αμφισβήτηση ως προς την «ειλικρινή» γλώσσα που διαβεβαιώνει ότι θα χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο τραπέζι του διαλόγου, εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων θα περάσουν στις 12.00 την πύλη του Μαξίμου.

Το ραντεβού έχει κλειστεί, χωρίς τους «σκληρούς» του αγώνα, τους εκπροσώπους της Νίκαιας (επιθυμούν συνάντηση την Τρίτη), του Προμαχώνα και της Κρήτης.

Οι σαθρές -όπως αποδείχθηκε- υποσχέσεις που έδωσε πριν από έναν χρόνο στους αγρότες έχουν γίνει «μπούμερανγκ» για τον πρωθυπουργό που βλέπει τις κινητοποιήσεις αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων να εξελίσσονται στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα απειλή για το κυβερνητικό σχήμα και σε δοκιμασία με απρόβλεπτο τέλος. Ο χρόνος κυλάει βασανιστικά για την κυβέρνηση που βιάζεται να περάσει το ασφαλιστικό, ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να διεκδικήσει τη συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και επενδύει στις βελτιωτικές προτάσεις που θα καταθέσει, καθώς και στη συναίσθηση των κρίσιμων στιγμών που περνάει η χώρα για να πείσει τους συνομιλητές του να κάνουν ένα βήμα πίσω. Έχει φροντίσει, ωστόσο, να διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να δώσει «δώρα», καθώς σκοντάφτει στους δανειστές και στα τραγικά δημοσιονομικά δεδομένα.

Σε συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου με τον υπουργό Αγροτικής Πολιτικής Βαγγέλη Αποστόλου, τον Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Γιώργο Χουλιαράκη και βουλευτές αγροτικών περιοχών, οι προτάσεις έγιναν όσο το δυνατόν πιο «δελεαστικές», εντός των πλαισίων της συμφωνίας με τους δανειστές. Δεν παύουν ωστόσο να είναι προτάσεις τεχνικές που δίνουν μεν περιθώριο περαιτέρω χρόνου, δεν απαντούν όμως στα πάγια αιτήματα των αγροτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα προταθούν:

Επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής με ταυτόχρονη μείωση των συντελεστών στην κλιμάκωση των εισφορών.

Συντελεστής 10% -12% στο αγροτικό εισόδημα για τη διετία 2017-2018 (αντί για 14%), 15% για το 2019-2020 (αντί 17%) και να φθάσει στο 20%, όπως ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους το 2021 αντί για το 2019.

Σύνδεση των εισφορών με το ύψος της σύνταξης. Για παράδειγμα αν κάποιος αγρότης επιλέξει να καταβάλει μικρότερη εισφορά θα παίρνει μικρότερη σύνταξη.

Παγίωση τριών ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΓΑ -αντί για επτά που υπάρχουν σήμερα- που θα οδηγούν σε αντίστοιχη σύνταξη. Ειδικότερα:

1η κλάση: Εισφορά 10% ή 12% και εθνική σύνταξη από 192 έως 230 ευρώ.

2η κλάση
: Εισφορά 15% και εθνική σύνταξη 268 ευρώ

3η κλάση
: Εισφορά 20% και εθνική σύνταξη 384 ευρώ.

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το σενάριο της αυτονομίας του ΟΓΑ για δύο με τρία χρόνια, με το οποίο πάντως διαφωνεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Διαχωρίζει τη θέση της η αντιπολίτευση

Οι προτάσεις της κυβερνήσης απέχουν πολύ από τις προτάσεις των αγροτών. Παρ’ όλα αυτά τα μηνύματα από το Μαξίμου είναι αισιόδοξα ότι θα υπάρξει συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, οι εκπρόσωποι των αγροτών θα συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 17.00, και στις 18.30 με τη Φώφη Γεννηματά.

Αγρότες: Αν δεν τα βρούμε με τον πρωθυπουργό, σημαίνει ότι θέλει να δημιουργήσει «πολιτικό αδιέξοδο»

Όπως διευκρίνισαν πηγές στο zougla.gr, οι εκπρόσωποι των 40 μπλόκων αποφάσισαν ομόφωνα να προσέλθουν στον διάλογο, με τις δεκαπέντε προτάσεις που κατέθεσαν στην κυβέρνηση από τις 10 Φεβρουαρίου 2016.

Η ομόφωνη απόφασή τους, εκπροσωπείται από το σύνολο των αγροτών που επρόκειτο να συναντηθούν την προηγούμενη Τρίτη με τον κ. Τσίπρα, αλλά η συνάντηση εκείνη είχε αναβληθεί. Μάλιστα, τότε ο πρωθυπουργός τούς είχε πει «πως δεν μπορώ να δεσμευτώ σε τίποτα αν δεν μιλήσω με τους θεσμούς».

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του zougla.gr, υπεύθυνος του αγροτικού μπλόκου Πράσινα Φανάρια, Χρίστος Τσιλιάς, δήλωσε:

«Ο πρωθυπουργός, έχει ενημερώσει πλήρως τους πάντες και τα πάντα. Έχει στα χέρια του τις 15 προτάσεις μας και από πού μπορεί να βρει τα 400 εκατ ευρώ σε ισοδύναμα. Πρέπει να δοθεί βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, καθώς όλοι ξέρουν πως μόνον έτσι μπορεί να στηριχτεί η ελληνική οικονομία». Και υπογράμμισε: «Αν δεν τα βρούμε πάνω στο κείμενο των 15 προτάσεων που έχουμε καταθέσει, τότε ο πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική ευθύνη. Θα θέλει να διαφύγει και να δημιουργήσει πολιτικό αδιέξοδο».

Η αντιπροσωπεία των αγροτών, που θα διαβεί το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών σε μπλόκα από τον Έβρο έως και την Πελοπόννησο. Παράλληλα, οι αγρότες που προσέρχονται σε διάλογο καλούν όλους εκείνους οι οποίοι μέχρι σήμερα, για διάφορους λόγους και ξεχωριστά ο καθένας, «τράβηξαν τη δική τους γραμμή» να προσέλθουν στον διάλογο ώστε να υπάρξει μία συντεταγμένη και κοινή γραμμή, αναφορικά με τα καίρια προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, όπως είναι το νέο ασφαλιστικό, το φορολογικό και ο πρωτογενής τομέας

Πηγή: www.zougla.gr