ΕΛΛΑΔΑ

Από 300 ευρώ τα πρόστιμα για στοιχεία-μαϊμού όσων έκτισαν την περασμένη εξαετία

Από τα 300 ευρώ ξεκινάνε τα πρόστιμα για όσους πιαστούν στην «τσιμπίδα» της εφορίας, κατά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που αφορούν σε φακέλους οικοδομών, για τις οποίες χορηγήθηκε από 1/1/2008 μέχρι 31/12/2013 από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση με οικοδομική άδεια από την 1/1/1995 και μετά.

Στο μικροσκόπιο θα μπουν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει κατασκευαστές αλλά και όσοι έχτισαν με αυτεπιστασία, τα οποία έχουν να κάνουν με το κόστος κατασκευής, αφού ειδικά όσον αφορά στους επαγγελματίες, εκτιμάται ότι υπάρχουν μεγάλης εστίες φοροδιαφυγής κυρίως στο πεδίο του ΦΠΑ. Όπως ορίζει ο νόμος, στην περίπτωση που υποβάλλεται τελικός πίνακας ο οποίος περιέχει ανακριβή στοιχεία ως προς τα μεγέθη του έργου, τα στοιχεία των εργολάβων, υπεργολάβων και προμηθευτών, καθώς και ως προς την αξία των δηλωθέντων φορολογικών στοιχείων, επιβάλλεται σε βάρος του υπόχρεου πρόστιμο ίσο με το 50% της διαφοράς ΦΠΑ που προκύπτει από την ανακρίβεια. Ειδικώς για ανακρίβεια που αναφέρεται στα στοιχεία των εργολάβων, υπεργολάβων και προμηθευτών, από την οποία δεν προκύπτει διαφορά φόρου, επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 300 ευρώ.

Με Απόφαση της Κατερίνας Σαββαϊδου ορίστηκαν τα κριτήρια για όσους θα περάσουν από την… κρισάρα των εφοριών, εφόσον η βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση χορηγήθηκε ή η υπεύθυνη δήλωση του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη θεωρήθηκε:

  •     εντός του έτους 2008 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 7
  •     εντός του έτους 2009 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 1
  •     εντός του έτους 2010 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 4
  •     εντός του έτους 2011 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 2
  •     εντός του έτους 2012 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 5
  •     εντός του έτους 2013 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 9

Σε κάθε περίπτωση, υπάγονται στο δείγμα και ελέγχονται οι υποθέσεις ακινήτων με επιφάνεια άνω των 180 τ.μ. που ανεγέρθηκαν από τον ιδιώτη-ιδιοκτήτη. Εξαιρετικά, εφόσον πρόκειται για αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν από τον ιδιώτη – ιδιοκτήτη, είτε αυτά έχουν νομιμοποιηθεί είτε έχει εγκριθεί αρμοδίως η ηλεκτροδότησή τους, οι οικείες υποθέσεις υπάγονται στο δείγμα και ελέγχονται, εφόσον η επιφάνεια του ακινήτου υπερβαίνει τα 120 τ.μ.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι πέρα από τα παραπάνω κριτήρια και το χρόνο χορήγησης από την αρμόδια εφορία βεβαίωσης για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου ή θεώρησης της υπεύθυνης δήλωσης του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, ελέγχονται οι υποθέσεις για τις οποίες κρίνεται πλήρως αιτιολογημένα από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ότι πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος λόγω ύπαρξης συγκεκριμένων στοιχείων που τον επιβάλλουν ήτοι ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Πηγή: iefimerida.gr