ΕΛΛΑΔΑ

Οι Έλληνες της μαύρης λίστας του Παναμά

Γνωστοί και μη εξαιρετέοι είναι οι Έλληνες το όνομα των οποίων φιγουράρει στα έγγραφα που διέρρευσαν και έγιναν γνωστά ως «Panama Papers».

Πρόκειται για έγγραφα που προέρχονται από την εσωτερική βάση δεδομένων της εταιρείας παροχής offshore υπηρεσιών Mossack Fonseca, η οποία εδρεύει στον Παναμά (εξ ου και το «Panama Papers») και καλύπτουν μια περίοδο σχεδόν 40 ετών, από το 1977 μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, εταιρείες με έδρα διάφορους φορολογικούς παραδείσους φέρονται να χρησιμοποιούνται για πιθανό ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, συμφωνίες για εξοπλιστικά και ναρκωτικά, αλλά και για φοροδιαφυγή.

Όπως έχει ήδη γραφτεί, ως εμπλεκόμενοι στο παιχνίδι διακίνησης και νομιμοποίησης χρήματος που είχε στηθεί εμφανίζονται πρωθυπουργοί, αρχηγοί κρατών, celebrities και κορυφαίοι ποδοσφαιριστές.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και ελληνικά ονόματα, τα περισσότερα μάλιστα εκ των οποίων, απασχόλησαν στο παρελθόν με υποθέσεις τους τόσο τα ΜΜΕ όσο φυσικά και την ελληνική Δικαιοσύνη.

Αδιαμφισβήτητα το πιο δυνατό είναι αυτό του κ. Παπασταύρου ο οποίος, σύμφωνα με την ένωση ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), εντοπίζεται σε τρία Διοικητικά Συμβούλια offshore εταιριών.

Πρόκειται για τον πρώην σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο αναφέρεται πως από το 2005 έως το 2014 ήταν μέλος των συμβουλίων των Green Shamrock Foundation και Diman Foundation, ενώ το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της Aisios Foundation, το οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Αν και στην αρχή ο κ. Παπασταύρου φέρεται να ξέχασε τη συμμετοχή του στα ΔΣ των συγκεκριμένων εταιριών, στη συνέχεια η μνήμη του τον βοηθά, λέγοντας ότι το έκανε για «λογαριασμό δυο οικογενειακών φίλων» χωρίς οικονομικό όφελος και ως εκ τούτου δεν είχε υποχρέωση να δηλώσει τη συμμετοχή του στις φορολογικές αρχές.

«Λίγο μετά από τον ερχομό του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, μετά τις εκλογές του Ιουνίου το 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου κατέληξε να γίνει επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Οι αποκαλύψεις όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς από το ρεπορτάζ της ΙCIJ, προκύπτει ότι στα Δ.Σ. δύο εκ των τριών offshore εταιριών ο. Παπασταύρου συμμετέχει με τους κ.κ. Λαναρά και Μεταξά, οι οποίοι εμπλέκονται και στη λίστα Λαγκάρντ. Παράλληλα, στις εταιρείες φέρονται να συμμετέχουν και οι Ε. Γκαβαουντάν, Π. Πετρίδης, Α. Πατούνης και Δ. Δημητρίου.

Η διασύνδεση

Η διασύνδεση

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2015, σε βάρος του κ. Μεταξά, είχε εκδοθεί από την Εισαγγελία ένταλμα σύλληψης μετά την κακουργηματική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του επιχειρηματία αφορά σε φοροδιαφυγή ύψους 10,5 εκατ. ευρώ για καταθέσεις, έπειτα από ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ που έφερε στο φως καταθέσεις τουλάχιστον 2.000 Ελλήνων σε υποκατάστημα της τράπεζας HSBC της Γενεύης.

Η απάντηση Παπασταύρου

Από την πλευρά του, ο κ. Παπασταύρου εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

Διετέλεσα μέλος Συμβουλίου τριών Ιδρυμάτων (FoundationCouncils), όπως άλλωστε αναφέρεται και στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και όχι μέλος διοικητικών συμβουλίων ή κάτοχος offshore εταιρειών στον Παναμά ή κάτοχοςoffshore λογαριασμών, όπως λανθασμένα αναπαράγεται από μερίδα του τύπου.

Πρόκειται για τρία οικογενειακά Ιδρύματα τα οποία δεν συνέστησα ούτε και ασφαλώς διατηρούσα με αυτά οιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση. Την εξουσία διαχείρισης των Ιδρυμάτων ασκούσαν αποκλειστικά και μόνον οι ιδρυτές τους καθώς τα Συμβούλια τους δεν είχαν ενεργή συμμετοχή στη διοίκησή τους μέχρι τον τυχόν θάνατο των ιδρυτών, ο οποίος ευτυχώς ουδέποτε επήλθε.

Έτσι, τα Συμβούλια των τριών Ιδρυμάτων δεν απέκτησαν ποτέ ενεργό ρόλο στη διοίκηση και λειτουργία τους. Τα μέλη των Συμβουλίων των τριών Ιδρυμάτων αποτελούσαν αποκλειστική επιλογή των ιδρυτών τους. Η συμμετοχή μου στο Συμβούλιο αντικατόπτριζε την εμπιστοσύνη που είχαν στο πρόσωπό μου και στη δικηγορική μου ιδιότητα οι ιδρυτές που συνέστησαν τα εν λόγω Ιδρύματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκτέλεση των εντολών τους σε περίπτωση θανάτου τους.

Ο διαδραστικός χάρτης με τις offshore

Ο παγκόσμιος χάρτης με τις υπεράκτιες εταιρείες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο δημοσιεύτηκε με αφορμή το σκάνδαλο με τα «Panama Papers». Ο χάρτης δίνει μια εικόνα του αριθμού και της τοποθεσίας των offshore που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον χάρτη, η Ελλάδα έχει 223 εταιρείες και 64 πελάτες.

Η Ελβετία έχει 38.433 εταιρείες και 323 πελάτες. Στην Κύπρο υπάρχουν 3.636 και 109 πελάτες ενώ ρεκόρ σημειώνει το Χονγκ Κονγκ που έχει 37.919 εταιρείες και 2.192 πελάτες.

Ο Παναμάς έχει 15895 εταιρείες και 583 πελάτες.

Πηγή : www.zougla.gr