ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών σε όλη την Ελλάδα -Σε θέση μάχης τα τρακτέρ

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών που από χθες έχουν στήσει μπλόκα σε κομβικά σημεία ολόκληρης της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τα σκληρά μέτρα του νέου ασφαλιστικού.

Η κατάσταση μάλιστα χθες βγήκε εκτός ελέγχου στην Κομοτηνή, όταν οι αγρότες ξέσπασαν την οργή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, εγκλωβίζοντάς τον μέσα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης για περισσότερες από 12 ώρες.

Νωρίτερα ο κ. Αποστόλου είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με αντιπροσωπεία των αγροτών από τη Ροδόπη και τον Έβρο.

Οι αγρότες εξερχόμενοι από τη συνάντηση δήλωσαν ότι ζήτησαν από τον κ. Αποστόλου να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και ότι θα παρέμεναν έξω από τις εισόδους της πρώην νομαρχίας αναμένοντας την έξοδο του υπουργού και των συνεργατών του.

Είχε προηγηθεί από νωρίς το πρωί ο αποκλεισμός του κτιρίου από τους αγρότες και η παρέμβαση των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ οι διαδηλωτές έριξαν αυγά, κροτίδες και καπνογόνα, σπάζοντας τζάμια της εισόδου της πρώην νομαρχίας Ροδόπης, κατά την έλευση του κ. Αποστόλου.

Στη σύσκεψη των φορέων της Ροδόπης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν δηλώσει ότι δεν δέχονται να μετέχουν στον διάλογο για το ασφαλιστικό, όπως τους είχε ζητήσει ο κ. Αποστόλου, ζητώντας και από τους υπόλοιπους φορείς να αποχωρήσουν.

Ο κ. Αποστόλου σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους φορείς, είπε πως είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τους αγρότες, να μεταβεί για διάλογο ακόμα και σε αγροτικά μπλόκα, αρκεί αυτό να το θέλουν οι αγρότες και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των συνδικαλιστικών τους φορέων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς ούτε η βία ούτε τα ΜΑΤ».

Πάνω από 1.000 τρακτέρ στα Τέμπη

Τεράστιο είναι το μπλόκο που έστησαν από χθες στα Τέμπη οι αγρότες, που έφτασαν στο σημείο σε  φάλαγγα με σε συνεργασία με τους Αστυνομικούς. Τα τρακτέρ θα μείνουν στα Τέμπη μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου.

Οι αγρότες που βρίσκονται στα Τέμπη απευθύνουν κάλεσμα και σε άλλους αγρότες, για συνεννόηση το Σάββατο, προκειμένου να κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού ώστε να μην δημιουργήσουν προβλήματα στην κυκλοφορία, προειδοποιούν όμως ότι αναμένουν πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από Δευτέρα, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα σταθμίσουν και τη στάση τους.

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμα μεγάλο μπλόκο αναμένεται να στηθεί σήμερα στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στην Νίκαια όπου οι αγρότες που πρόσκεινται στο ΚΚΕ έχουν δώσει ραντεβού, στο πλαίσιο απόφασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Στόχος των αγροτοσυνδικαλιστών είναι τα τρακτέρ που θα συγκεντρωθούν εκεί να ξεπεράσουν τα 1.500 τρακτέρ.

Απέκλεισαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ

Σε μία κίνηση συμβολικής σημασίας προχώρησαν χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Δέλτα παρατάσσοντας 500 τρακτέρ στην είσοδο του λιμανιού της πόλης. Στόχος τους ήταν να ενδυναμώσουν την κινητοποίηση των αλιέων, οι οποίοι από νωρίς το είχαν έρθει με τα καΐκια τους στο Θερμαϊκό Κόλπο. Νωρίς το απόγευμα οι αγρότες αποχώρησαν ανανεώνοντας ωστόσο το ραντεβού τους με τη Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, ημερομηνία έναρξης της Agrotica.

Νέο μπλόκο στην Λακωνία

Νέο μπλόκο ετοιμάζουν οι αγρότες στη Λακωνία και συγκεκριμένα ο Αγροτικός Σύλλογος Ανατολικής Μάνης χαιρετίζοντας το μπλόκο των αγροτών του Ευρώτα, καλώντας μέλη του και μη, να βγουν στους δρόμους και να στήσουν μπλόκο στην περιοχή της Λίμνης κοντά στο χωριό Αιγιές, επί της εθνικής οδού Σπάρτης – Γυθείου.

Οι κινητοποιήσεις στην Βόρεια Ελλάδα

Σε κατάληψη της Εγνατίας οδού στον κόμβο των Κερδυλλίων προχώρησαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 700 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα. Σε δήλωσή του ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννης Παναγής ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, καλώντας τους πολίτες «να ενισχύσουν τα μπλόκα των αγροτών, ώστε να γίνουν τα μπλόκα των Ελλήνων πολιτών», ενώ ο συνδικαλιστής από το Παγγαίο Καβάλας Τρύφωνας Αράπογλου ανέφερε ότι για σήμερα σχεδιάζεται αποκλεισμός του οδοστρώματος και στις δύο κατευθύνσεις.

Συμβολικούς δίωρους αποκλεισμούς αποφάσισαν και οι αγρότες του Νομού Δράμας στο μπλόκο Κοκκινογείων, με τον κ. Χρήστο Γκόντια, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και την εκ νέου κατάρτιση του με τη συμβολή των αγροτών.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων που αριθμεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, προχώρησε σε συμβολικούς αποκλεισμούς μπροστά από το τελωνείο αντιδρώντας στα μέτρα της Κυβέρνησης. Ο δρόμος έκλεισε για δέκα λεπτά, χωρίς να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα, μιας και η κίνηση δεν ήταν και πολύ μεγάλη εκείνη την ώρα.

Επίσης, σε αποκλεισμούς προχωρούν στον κόμβο Νισελίου στην Αλεξάνδρεια, στον κόμβο Μακροχωρίου και στην Χαλκηδόνα.

Την Παρασκευή οι αγρότες προτίθενται να κλείσουν το δρόμο στο μπλόκο της Κουλούρας, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης και μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων ανέφερε ότι σήμερα αναμένεται αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στην Ημαθία, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πρωτοβουλίας Αγροτών, αλλά και άλλων ανεξάρτητων αγροτικών συλλόγων, έστησαν μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ αυτό στο Νισέλη Αλεξάνδρειας ενισχύεται διαρκώς.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, εισέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, την Πιερία, αλλά και τον νομό Χαλκιδικής. Στην ανατολική Θεσσαλονίκη τηρούν στάση αναμονής, έχοντας, ωστόσο, προλειάνει το έδαφος.

Δυτικά της Θεσσαλονίκης, έχει στηθεί το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, το οποίο ενισχύεται διαρκώς.

Δυτική Ελλάδα

Στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους οι αγρότες του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ σήμερα στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, μετά από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων το νομού και αγροτικοί σύλλογοι.

Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας. Συγκεκριμένα, αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

Οι αγροτικοί σύλλογοι στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες.

Στον χορό των κινητοποιήσεων και η Κρήτη

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα κατάληψη στο περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ, στο Ηράκλειο, από μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), σύμφωνα με απόφαση της σύσκεψης της νομαρχιακής γραμματείας της. Στην ίδια κίνηση είχαν προχωρήσει και χθες οι αγρότες που τονίζουν τα νέα μέτρα της φορολογίας και της ασφάλισης των αγροτών «αποτελούν ταφόπλακα του κλάδου και δεν πρόκειται να επιτρέψουν να εφαρμοστούν».

Μπορείτε να δείτε το χάρτη με τα σημεία που υπάρχουν μπλόκα  εδώ .

Πηγή: www.iefimerida.gr