ΕΛΛΑΔΑ

4500 προσλήψεις στον τομέα της Υγείας εξήγγειλε ο Τσίπρας

Σκληρή κριτική στις πολιτικές που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στο χώρο της υγείας άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του από το υπουργείο Υγείας όπου πραγματοποίησε επίσκεψη το πρωί της Πέμπτης. Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τις προηγούμενες κυβερνήσεις πως άσκησαν πολιτική “παθητικής ιδιωτικοποίησης” που στο χώρο της υγείας είχε τεράστιες συνέπειες πάνω στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός υπονόησε πως και στην περίπτωση της υγείας οι κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι το 2015 χρησιμοποίησαν το μνημόνιο για να δώσουν “γήπεδο” στο ιδιωτικό κεφάλαιο με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι πολίτες οικονομικά αλλά και σε επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέσθηκε τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δείχνει πως οι Έλληνες πληρώνουν πολλά χρήματα για κακής ποιότητας υγειονομικών υπηρεσιών και συμπλήρωσε πως το 1/4 των πολιτών είναι ανασφάλιστοι. “Η χώρα μας έχει το μικρότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ στην υγεία από όλες τις χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ” είπε ο πρωθυπουργός. “Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική” είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την πρόσληψη 4.500 γιατρών, νοσηλευτών και ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «από αυτούς οι 700 θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στα νησιά του Αιγαίου, Θράκη, Μακεδονία και Θεσπρωτία που υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Έτσι αναμένουμε ότι θα υπάρξει μία πρώτη άμεση βελτίωση στο χώρο της Υγείας».

Πρόσθεσε δε πως: «Ό,τι συνθέτει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πετάχθηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Αποτέλεσμα είναι η μειωμένη πρόσβαση στην Υγεία, οικονομική επιβάρυνση, μείωση προσωπικού, αύξηση χρόνου αναμονής, μείωση προληπτικής ιατρικής, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρωταρχικό μέλημα είναι να ανατραπεί η σκληρή αυτή πραγματικότητα για να υλοποιηθεί σχέδιο ανασυγκρότησης του εθνικού συστήματος Υγείας. Είναι καθήκον μας να ανατρέψουμε τα κοινωνικά ερείπια στην Υγεία στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Κυρίως για τα φτωχά λαϊκά στρώματα αλλά και για όλους τους πολίτες. Σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η πρόβλεψη για τους ανασφάλιστους». Επεσήμανε ακόμα πως ζητούμενο είναι η διεύρυνση των παροχών σε φάρμακα πρόληψη, εμβολιασμούς και εξετάσεις. «Πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες μετά από αυτή την κρίση».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε ακόμα τη διασφάλιση λειτουργίας ΜΕΘ και ΜΑΦ με την ενίσχυση του προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια καθώς τώρα δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού κάτι που είναι αδιανόητο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε πως “αυτή η κυβέρνηση εξαντλεί τα περιθώρια όχι των πλεονασμάτων αλλά των υστερημάτων για να βοηθήσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι συγκεκριμένη επιλογή απέναντι σε μία υγειονομική φτώχεια, σε μια οδυνηρή πραγματικότητα που έζησε τα τελευταία πέντε χρόνια» η χώρα. Ο κ. Κουρουμπλής μίλησε ακόμα για ένα σύστημα που οδηγείται στην πλήρη κατάρρευσή του, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αναχαιτίσει. Θέλουμε, πρόσθεσε ο υπουργός, “κάθε πολίτης να αισθάνεται ότι είναι πολίτης μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις μπροστά στη ζωή και στον θάνατο”.

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ο υπουργός είπε ότι «Σήμερα οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι συμμετέχουν ακόμη και στις διαπραγματεύσεις με τις πολυεθνικές. Θέλουμε τους ανθρώπους αυτούς ως συνεργάτες».

Πηγή: koutipandoras.gr