ΕΛΛΑΔΑ

Σύνταξη με 20ετία για χιλιάδες εργαζόμενους

Την πόρτα εξόδου στη σύνταξη μπορούν να ανοίξουν χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει μέχρι 20 έτη ασφάλισης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Έθνος.

 

Δώδεκα ασφαλιστικές διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε εργαζόμενους που, λόγω και της κρίσης, δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν μεγάλο αριθμό ενσήμων. Το «μίνιμουμ» ενσήμων που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση είναι 4.500 (δηλαδή 15 έτη ασφάλισης), ρύθμιση που είναι ενιαία σε όλα τα Ταμεία.

 

Ωστόσο, για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος πρέπει ταυτόχρονα να έχει συμπληρωθεί και το όριο ηλικίας. Έτσι, μέχρι το τέλος του 2012, έπρεπε να έχει κλείσει ο υποψήφιος συνταξιούχος το 65ο έτος, ενώ, από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, η ηλικία συνταξιοδότησης πάει στο 67ο έτος. Σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται η χορήγηση μειωμένης σύνταξης, το όριο διαμορφώνεται στο 60ό έτος μέχρι το τέλος του 2012 και στο 62ο έτος από το 2013 και μετά.

 

Μεταβατικές ρυθμίσεις ισχύουν για τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, όπου ανάλογα με το έτος θεμελίωσης η «έξοδος» γίνεται ακόμα και πριν το 60ό έτος. Για παράδειγμα, εργαζόμενη με 4.500 ημέρες ασφάλισης, που έκλεισε τα 55 το 2010, δικαιούται μειωμένη σύνταξη.

 

Σημειώνεται πως ειδικό καθεστώς ισχύει για τη συνταξιοδότηση των γυναικών με ανήλικα παιδιά στο ΙΚΑ, αλλά και στους φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Στην περίπτωση αυτή η θεμελίωση γίνεται με 5.500 ημέρες ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου και, στη συνέχεια, η μητέρα μπορεί να αποχωρήσει, όποτε συμπληρώσει το όριο ηλικίας.

 

Μεγάλες τυχερές είναι οι μητέρες που «κλείδωσαν» το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 55 και μειωμένη στα 50. Τη διετία 2011-2012 αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ενώ τέλος στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς μπήκε από την 1η Ιανουαρίου 2013.

 

Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, όπως οι τρίτεκνες (σε δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες), οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και οι έγγαμες γυναίκες που έχουν προσληφθεί στο δημόσιο πριν το 1983.

 

Πηγη aftodioikisi.gr