ΕΛΛΑΔΑ

Κανείς δεν κόβει απόδειξη -Θα γυρίσει μπούμερανγκ η μείωση του ΦΠΑ

Τι και αν όλοι περίμεναν να ανακοινώσει η κυβέρνηση τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, ώστε να μπορέσει να ανασάνει η αγορά την τουριστική περίοδο και να κυκλοφορήσει και χρήμα, ωστόσο φαίνεται πως κάποιοι δεν βάζουν μυαλό. Τα στοιχεία από το ΣΔΟΕ για την παροχή αποδείξεων είναι αποκαρδιωτικά, κυρίως στην ελληνική περιφέρεια

 

Οπως δήλωσε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπάρχει θέμα φορολογικής συνείδησης των επαγγελματιών, οι οποίο δεν κόβουν αποδείξεις στην εστίαση,

Όπως είπε δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον αφού τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη δίνουν απόδειξη με συντελεστή 13%. Μάλιστα όπως φοβούνται στο οικονομικό επιτελείο, στην περίπτωση που οι καταστηματάρχες δεν συμμορφωθούν, τα Δημόσια Ταμεία θα εμφανίσουην μαύρη τρύπα που θα έχει ως αποτέλεσμα την απογοήτευση και την αγανάκτηση των δανειστών, οι οποίος θα ζητήσουν ξανά την αύξηση του ΦΠΑ.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κολιός, μέλος του συνδέσμου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων ανέφερε «συστήνουμε στα μέλη μας να προχωρήσουν σε μειώσεις των τιμών, ωστόσο ζητάμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο χωρίς αιφνιδιασμούς από την Εφορία».

Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ

 

Σε 1.088 ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, κατοικίες και ξενοδοχεία προέκυψαν 2.473 παραβάσεις σε 538 επιχειρήσεις.

 

Σε 7 περιπτώσεις στην Πάρο οι ενοικιαζόμενες κατοικίες δεν δηλωνόταν.

Σε 2 περιπτώσεις μεσολαβούσε αλλοδαπός για την ενοικίαση χωρίς να εμφανίζεται φορολογικά η δραστηριότητά του.

Σε άλλη περίπτωση εντοπίσθηκε ταξιδιωτικό γραφείο και καταλογίσθηκαν 17 παραβάσεις γιατί ενοικίαζε πολυτελείς βίλλες μέσω του διαδικτύου χωρίς να δηλώνονται οι σχετικές ενοικιάσεις στην αρμόδια ΔΟΥ.

Το ΣΔΟΕ Κρήτης κατέσχεσε Θ/Γ Ιδιωτικό σκάφος 27 μέτρων από ιατρό γιατί δεν κατέβαλε τις δασμοφορολογικές υποχρεώσεις κατά την εισαγωγή. Επίσης καταλογίσθηκαν κατά τον φορολογικό έλεγχο του ιδίου και εταιρειών τις οποίες εκπροσωπεί παραβάσεις ύψους 4.980.000 ευρώ.

Από 1η Αυγούστου οι Ράμπο του ΣΔΟΕ ξεκινούν σαφάρι παντού

 

Ο σχεδιασμός των ελεγκτικών μηχανισμών για μη έκδοση αποδείξεων περιλαμβάνει σαφάρι σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια, οργανωμένες παραλίες και μπιτς μπαρ προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις. Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ θα προσποιούμενοι τους πελάτες να αιφνιδιάσουν τους επιχειρηματίες που κλέβουν.

 

Σε μόνιμη επιστράτευση τίθενται από την 1η Αυγούστου 2013 τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Δημόσιας Τάξης στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να περάσει και στις τιμές της αγοράς η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι Εφορίες, το ΣΔΟΕ, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ο ΕΦΕΤ, ο ΕΟΤ, η Τουριστική και η Οικονομική Αστυνομία θα κινητοποιήσουν συνολικά ένα ελεγκτικό δυναμικό 2.500 ατόμων που έως και το τέλος Σεπτεμβρίου θα διενεργεί πολυεπίπεδους ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία και σε καταστήματα τουριστικών περιοχών προκειμένου να διασφαλισθούν η φορολογική συμμόρφωση και η είσπραξη του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

 

Η εκστρατεία είσπραξης του ΦΠΑ αναμένεται να συνεχισθεί και μετά τον Σεπτέμβριο, και να επεκταθεί πέραν της εστίασης. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέσα στους επόμενους επτά μήνες να εισπραχθούν έσοδα 8 δισ. ευρώ από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την εστίαση. Από την επιτυχία του στόχου αυτού θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της μείωσης του ΦΠΑ και θα εξαρτηθούν αφενός η μονιμοποίησή του από το 2014 και αφετέρου νέες μειώσεις φόρων στο μέλλον, καθώς η κυβέρνηση θα μπορεί να προβάλει το επιχείρημα στην τρόικα ότι η πολιτική αυτή όχι μόνο δεν μειώνει τα φορολογικά έσοδα αλλά, αντίθετα, οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης και των εισπράξεων του Δημοσίου.

 

 

 

Πηγή:| iefimerida.gr