ΕΛΛΑΔΑ

Απολύονται από το Δημόσιο 6.500 υπάλληλοι έως το τέλος του χρόνου –Από ποιες υπηρεσίες θα φύγουν

Με βάση την συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα και του μνημονίου που έχει υπογραφεί το διάστημα 2013 -2014 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

 

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 8.500 απολύσεις ωστόσο υπολείπονται 6.500, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του επόμενου εξαμήνου, δηλαδή έως το τέλος του έτους.

 

Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, επιμένει ιδιαίτερα στην τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων που αφορούν το Δημόσιο, δεδομένου ότι η αναδιάρθρωσή του έχει υπάρξει κατά καιρούς στο πλαίσιο των αξιολογήσεων «προαπαιτούμενο» αλλά και «αγκάθι» για την εκταμίευση των δόσεων.

 

Το 2013 έγιναν 3.600 απολύσεις ενώ άλλες 5.000 έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2014 και προήλθαν από επιόρκους (500), σχολικούς φύλακες (1.400), εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ (2.500), δημοτικούς αστυνομικούς (200), εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ (100), καταργήσεις 21 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (100) καθώς και από καταργήσεις θέσεων σε διάφορα υπουργεία (100).

 

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι 6.500 απολύσεις που υπολείπονται θα προέλθουν:

 

• Από την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων. Υπάρχει εντατικοποίηση των εργασιών των πειθαρχικών συμβουλίων, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 οδηγήθηκαν στην έξοδο 500 επίορκοι.

 

• Από τους ελέγχους που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται βάσει πλαστών πιστοποιητικών.

 

• Από τους ελέγχους που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου (σ.σ. διάταγμα Παυλόπουλου).

 

• Από όσους «διαθέσιμους» μετά τη λήξη του οκταμήνου δεν τοποθετηθούν σε νέες θέσεις.

 

• Από τη μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

 

 

 

Πηγή:  .iefimerida.gr