ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αλλαγές στην Ελληνική Σούπερ Λιγκ για τη Σεζόν 2018-19

Αλλαγές στην Ελληνική Σούπερ Λιγκ για τη Σεζόν 2018-19

 

Το Δ.Σ. της Σούπερ Λιγκ συνεδρίασε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, προκειμένου να θέσει προς ψήφιση τις αλλαγές που σκόπευε να εφαρμόσει ενόψει της σεζόν 2018-19.

Το πρώτο βήμα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού πρωταθλήματος έγινε με την πρόταση της μείωσης των ομάδων της Α’ κατηγορίας από δεκαέξι σε δεκατέσσερις. Στη συνέχεια, το Δ.Σ. πρότεινε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα αλλαγή όσον αφορά την ανάδειξη του πρωταθλητή, ο οποίος θα προκύπτει πλέον μέσα από διαδικασία πλέι-οφ μεταξύ των έξι πρώτων φιναλίστ της κανονικής περιόδου.

Όπως καταγράφηκε στα πρακτικά, η αναδιάρθρωση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τους δεκατρείς από τους δεκαέξι συλλόγους να υποστηρίζουν τις επικείμενες αλλαγές. Ωστόσο, Λάρισα, Παναιτωλικός και Λεβαδειακός ήταν εκείνοι που αντιτάχθηκαν. Να σημειώσουμε εδώ ότι για να εγκριθεί μια απόφαση σύμφωνα με τον κανονισμό της Σούπερ Λιγκ, απαιτούνται τα 3/4 των ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει την θετική ψήφο τουλάχιστον των δώδεκα συλλόγων.

Τι Ορίζει η Αναδιάρθρωση

Η επόμενη σεζόν θα βρει την Α’ κατηγορία με δεκατέσσερις συλλόγους, αντί για δεκαέξι που έχει μέχρι τώρα. Για να συμβεί αυτό, εκείνοι που θα βρεθούν στις δυο τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας θα υποβιβαστούν αυτόματα στην Β’ κατηγορία. Παράλληλα, ο 13ος και ο 14ος θα παίξουν αγώνες μπαράζ με τον 2ο και τον 3ο της Β’ κατηγορίας. Ο νικητής των μπαράζ και ο πρώτος της Φούτμπολ Λιγκ θα βρεθούν ανάμεσα στους δεκατέσσερις της Σούπερ Λιγκ.

Επίσης, εκείνοι που θα τερματίσουν στις θέσεις 7 έως 14 θα αναμετρηθούν σε πλέι-άουτ, παίρνοντας μαζί και τους βαθμούς που θα έχουν ήδη συγκεντρώσει. Στη συνέχεια, ο 14ος θα πέσει κατηγορία, ενώ ο 13ος της Σούπερ Λιγκ θα παίξει μπαράζ με τον 2ο της Φούτμπολ Λιγκ. Οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι στην Α’ εθνική θα διεξάγονται πλέον είκοσι έξι αγωνιστικές στην κανονική περίοδο και δέκα επιπλέον στα πλέι-οφ.

Πρωταθλητής μέσω Πλέι-Οφ

Πρωτοφανές για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος είναι το γεγονός ότι  πρωταθλητής θα αναδεικνύεται ο σύλλογος που θα επικρατεί στα πλέι-οφ. Σ’ αυτή τη διαδικασία θα συμμετέχουν οι σύλλογοι που θα έχουν κατακτήσει τις έξι πρώτες θέσεις της βαθμολογίας έπειτα από την ολοκλήρωση των είκοσι έξι αγωνιστικών. Παράλληλα, θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί που θα έχουν συγκεντρώσει στην κανονική περίοδο με εκείνους που θα αποκτήσουν από τα πλέι-οφ. Άρα, πρωταθλητής θα ανακηρύσσεται εκείνος με τους περισσότερους βαθμούς συνολικά, μετά από τις 36 αγωνιστικές. Η παραπάνω αλλαγή πρόκειται να ισχύσει από τη φετινή σεζόν.

Προς το παρόν, ο Ολυμπιακός ηγείται της τρέχουσας κατάταξης. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ ο φετινός ΠΑΟ, των οικονομικών και διοικητικών προβλημάτων, έχει μείνει πίσω, στην όγδοη θέση του πίνακα της βαθμολογίας, και μάλιστα με σημαντική διαφορά βαθμών.

Τα φετινά φαβορί (ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ) για τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος, όπως όλα δείχνουν, θα έρθουν αντιμέτωπα στα πλέι-οφ με στόχο να συγκεντρώσουν τους περισσότερους βαθμούς και να τερματίσουν στην πρώτη θέση της Σούπερ Λιγκ, σε ένα πρωτάθλημα που φαίνεται να είναι απόλυτα ανταγωνιστικό.

 

Συνδέσεις:
https://sports.bwin.gr/el/sports/4/10463/στιμήμα/σούπερ-λιγκ
https://www.transfermarkt.gr/super-league/startseite/wettbewerb/GR1