ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η καλύτερη ομάδα του 2014

Το 2014 ήταν μια χρονιά με έντονο ποδοσφαιρικό στοιχείο. Υπήρχαν μέρες που το παγκόσμιο ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στο ποδόσφαιρο. Μέσα στην χρονιά κάποιες ομάδες ξεχώρισαν είτε παίζοντας καλό ποδόσφαιρο είτε κάνοντας μεγάλες νίκες. Ανάμεσα σε αυτές η καλύτερη ομάδα ήταν η Real Madrid. Η «βασίλισσα» έπαιξε καταπληκτικό ποδόσφαιρο τόσο την περσινή όσο και την φετινή σεζόν, κατέκτησε το Champions League και το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων ενώ επιβεβαίωσε την κυριαρχία της στην Ισπανία κερδίζοντας δύο φορές την Barcelona. Η ομάδα είναι πλήρης σε όλες τις γραμμές ενώ τα στατιστικά των παικτών της δικαιολογούν τους παραπάνω τίτλους.

Το μοναδικό μελανό σημείο σε αυτή την ομάδα είναι ο τερματοφύλακας. Ο Iker Casillas έχει μεγαλώσει ενώ ο Keylor Navas που αποκτήθηκε δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή. Αντίθετα η άμυνα είναι πλήρης και η ομάδα δέχεται πολύ δύσκολα γκολ. Το δίδυμο των Ramos, Pepe συμπληρώνει ο ελπιδοφόρος Varane ενώ στα άκρα οι Marcelo και Cavrajal θωρακίζουν την άμυνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ομάδα να έχει την δεύτερη καλύτερη άμυνα τόσο στο ισπανικό πρωτάθλημα όσο και στο  Champions League.

Η μεσαία γραμμή της ομάδας είναι από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη. Την θέση του Di Maria πήρε ο Kroos που έχει ταιριάξει απόλυτα με τον Modric και οργανώνουν κάθε επίθεση της ομάδας ενώ αποτελούν και την πρώτη γραμμή άμυνας. Επίσης στο κέντρο αγωνίζεται ο Isco που έχει περισσότερο επιθετικά παρά οργανωτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να τροφοδοτήσει τους επιθετικούς ή να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις.

Η επίθεση αποτελεί το σημείο αναφοράς της «βασίλισσας». Η τριάδα-τετράδα των παικτών που αγωνίζονται μπροστά είναι 4 από τους 10 καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Ο οργανωτής της επίθεσης είναι άλλοτε ο ελπιδοφόρος Isco και άλλοτε James Rodriguez που μετά το Mundial είναι ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο. O Gareth Bale έχει εξελιχθεί πολύ μέσα σε ένα χρόνο και εκτός από ταχύτητα έδωσε στην ομάδα δύναμη, τεχνική αλλά και εύκολο γκολ ενώ έχει ταιριάξει απόλυτα με τον Cristiano. O Benzema κατάφερε να καθιερωθεί ως βασικός και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή ενώ συνεργάζεται άριστα με τους άλλους τρεις και μετατρέπει σε γκολ την κάθε ευκαιρία όντας ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας. O Cristiano Ronaldo βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Έχει απογειώσει την επίθεση της Ρεαλ σκοράροντας κατά ρυπάς από όποια θέση τον τοποθετήσει ο προπονητής ενώ τροφοδοτεί όλους τους συμπαίκτες του με ασιστ καθώς είναι τρίτος στην σχετική λίστα.

Όλα τα παραπάνω φέρουν την υπογραφή του Carlo Ancelotti. Ο Ιταλός μετά την θητεία του στην Παρί απέδειξε σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη πως είναι ο άνθρωπος για τις μεγάλες ομάδες. Έχει καταφέρει να διαχειριστεί όλες τις προσωπικότητες εντός ομάδας ακόμα και σε περίοδο ντεφορμαρίσματος ενώ άλλαξε την ταυτότητά της κάνοντάς την άκρως επιθετική. Μοίρασε ρόλους σε όλους τους παίκτες ξεκαθαρίζοντας ότι κουμάντο κάνει εκείνος και κανένας άλλος, έχει διαχειρισθεί κατάλληλα την ψυχολογία των παικτών του και τους εμφύσησε το πνεύμα του νικητή.

Το 2014 ήταν αναμφίβολα η χρονιά της Ρεαλ που κατέκτησε το πολυπόθητο δέκατο και έπαιξε ελκυστικό, επιθετικό ποδόσφαιρο. Όμως ανήκει στο παρελθόν. Η ομάδα θα πρέπει να συνεχίσει να παίζει ίδιο επιθετικό ποδόσφαιρο για να πετύχει και φέτος τους στόχους της. Είναι από τις πληρέστερες ομάδες σε όλες τις γραμμές στην Ευρώπη. Αν συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό και φέτος τότε σίγουρα θα είναι η μία από τις 2-3 ομάδες που θα είναι στο τέλος της σεζόν εντός των τριών στόχων της. Το ανησυχητικό για τους μαδριλένους είναι πως θα έρθει μια περίοδος μέσα στη σεζόν  όπου η ομάδα δε θα αποδίδει όπως τώρα αλλά οι ιθύνοντες δεν ξέρουν το πότε και μακάρι προς τέρψη των φίλων  της να μην είναι σε κρίσιμο σημείο για την επίτευξη των στόχων της.

Γράφει ο Μανόλης Καμπουράκης

Πηγή: rizopoulospost.com