ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γκολ, τρίποντα και ρεκόρ στο Facebook

Οι πιο δημοφιλείς αθλητές και σύλλογοι, οι γκάφες και οι κίνδυνοι στα social media – Κορυφαίος Ελληνας με 355.000 φίλους ο Ζαμπίδης

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΣΗΣ

 

Στην Ελλάδα του 2013, το φλερτ γίνεται πλέον μέσω των social media, των λεγόμενων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, του Facebook και του Twitter. Κατ’ επέκταση, από εκεί πλέον μπαίνουν τα γκολ και τα τρίποντα, αφού η νέα μόδα στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο έχει γιγαντωθεί, από εκεί καταγράφονται και τα ρεκόρ! Ενίοτε και οι παραφωνίες και τα «αυτογκόλ».
Η αθλητική Ελλάδα στα social media παρουσιάζεται ιδιαιτέρως δραστήρια τα τελευταία χρόνια, και το Ιντερνετ φαντάζει για πολλούς ως το νέο «Ελντοράντο». Είναι όμως και ένα απέραντο «λούνα παρκ», για μεγάλα και μικρά… παιδιά, όπου μπορείς να διασκεδάσεις κατά το δοκούν, μια και μπορείς να βρεις τα πάντα.

Σαφές μήνυμα οπαδών προς παίκτες: «Περισσότερη προπόνηση, λιγότερο... τιτίβισμα»
Σαφές μήνυμα οπαδών προς παίκτες: «Περισσότερη προπόνηση, λιγότερο… τιτίβισμα»
Η Μπάρτσα στην κορυφή των social media, ενώ στην Ελλάδα «πρωτεύει» ο Ζαμπίδης
Η Μπάρτσα στην κορυφή των social media, ενώ στην Ελλάδα «πρωτεύει» ο Ζαμπίδης

Οι περισσότεροι αθλητές χρησιμοποιούν τα social media για να επικοινωνούν, όπως ισχυρίζονται, με τους φίλους τους, αλλά και για να κοινωνούν τα μηνύματά τους πιο εύκολα στην κοινή γνώμη. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν το Facebook για να ανακοινώνουν κάτι, ή για να διαψεύδουν μια φήμη. Αλλοι, απλά ανεβάζουν φωτογραφίες ή τραγούδια, όπως ο Μιχάλης Σηφάκης από το μακρινό Σαρλερουά όπου αγωνίζεται…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πιο γνωστοί αθλητές είναι ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Προσφάτως υποχρεώθηκε να κάνει μια ανάρτηση στο Facebook για να διευκρινίσει ότι κάποιος… άλλος Νίκος Λυμπερόπουλος είναι αυτός που βρίζει ομάδες και παίκτες -χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία του- και όχι ο ίδιος.

Πιο τρανταχτό παράδειγμα, ο επικεφαλής του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, που έκανε διάσημο το… Twitter με τις αναρτήσεις του, όπου ανακοίνωνε διάφορα πράγματα, κατέθετε απόψεις για τις διαιτησίες, επιβράβευε τους παίκτες έπειτα από νίκες. Εγραψε, για παράδειγμα, με την έλευση του 2013: «Το 2013 χτίζουμε ρεαλιστικά και ταπεινά έναν νέο τιμωρό Παναθηναϊκό που τελικά θα κυριαρχήσει! Γκρεμίζουμε την παράγκα! Πιστεύουμε στο φως!». Τον Αύγουστο είχε γράψει πως «σήμερα αρχίζει ο δανεισμός παικτών του ΟΣΦΠ στις θυγατρικές του Ατρόμητο και Γιάννενα», ενώ με βάση δημοσιεύματα φέρεται να του απάντησε με sms ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, που του έγραψε: «Γιαννάκη πάρε τα χάπια σου γρήγορα και προσπάθησε να ηρεμήσεις και να κοιμηθείς»!

Στην κορυφή

Η δημοφιλία ομάδων και παικτών είναι ανάλογη της πραγματικής, κατά πολλούς, ή και πλασματική, κατ’ άλλους, αφού ο καθένας μπορεί να κάνει πολλά προφίλ για το ίδιο αντικείμενο. Οι «φίλοι» στο Facebook είναι κατά ομάδα. Επί παραδείγματι:

– Ολυμπιακός: 248.000 φίλοι σε ανεπίσημη σελίδα, 128.137 στην επίσημη

ΠΑΟ: 328.338 φίλοι, 164.000 στην επίσημη

– ΚΑΕ ΠΑΟ: 84.000 φίλοι

– ΚΑΕ ΟΣΦΠ: 24.000 φίλοι

ΑΕΚ: 113.000 φίλοι, 42.000 στην επίσημη σελίδα

– ΠΑΟΚ: 162.000 φίλοι

– Αρης: 28.000 φίλοι

– Ηρακλής: 17.000 φίλοι

– Λάρισα: 22.000 φίλοι

– ΠΑΣ Γιάννινα: 18.000 φίλοι

– Πανιώνιος: 7.000 φίλοι

– Ατρόμητος: 25.00 φίλοι

Αισθητά μικρότερη είναι η δυναμική των φορέων των αθλημάτων, αθλητικών ομοσπονδιών και οργανισμών. Η Σούπερ Λίγκα ξεπερνά τους 1.500 φίλους, η ΕΠΟ και η ΕΟΚ έχουν ακόμη λιγότερους, όμως ανεπίσημες σελίδες για το ποδόσφαιρο, από Ελληνες δημιουργούς, ή για το μπάσκετ έχουν σαφώς περισσότερους «πιστούς». Προφανώς οι φορείς δεν κατάλαβαν ακόμη τη δυναμική του Ιντερνετ στην εποχή μας. Εδώ δεν έχουν καταλάβει άλλα πράγματα, φυσικά…

Πρώτος

Πιο δημοφιλής Ελληνας αθλητής, πάντως, δεν είναι ούτε ο Δημήτρης Διαμαντίδης (5.604 φίλους) ούτε ο Ρέφικ Τζιμπούρ του Ολυμπιακού, που έχει στο όνομά του μια ανεπίσημη σελίδα με τίτλο «Ρέφικ ο τρομοκράτης», με 5.686 φίλους. Ούτε ο νεαρός Κώστας Παπανικολάου, του Ολυμπιακού, που έχει σχεδόν 8 χιλιάδες πιστούς, ούτε ο Κώστας Μήτρογλου, με 10.004 ακόλουθους! Ο Βασίλης Σπανούλης έχει κι αυτός πάνω από 10.000 θαυμαστές, ενώ ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, Ερνέστο Βαλβέρδε, πάνω από 5.100 φίλους. Δημοφιλέστερος είναι ο Μιχάλης Ζαμπίδης, παγκόσμιος πρωταθλητής των δυναμικών αθλημάτων, με 355 χιλιάδες θαυμαστές στο Facebook, σύμφωνα με το ειδικό σάιτ καταμέτρησης, το likester.com.

Δεν τα πάνε… άσχημα στο Facebook ο Γιώργος Καραγκούνης (69 χιλιάδες φίλους), ο Τοροσίδης (12 χιλ.), ο Σαμαράς (21 χιλ.), ενώ ο «επαναστάτης» Πάμπλο Γκαρσία έχει σχεδόν 40 χιλιάδες φίλους, πολλές σελίδες και ομάδες αφιερωμένες σ’ αυτόν, με χιλιάδες μέλη, τη στιγμή που ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν ξεπερνά τους 1.500.

Οι κίνδυνοι

Το να φτιάξεις μια σελίδα είναι πολύ εύκολο και ανεξέλεγκτο -και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και για τις ίδιες τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, αλλά και για τους αθλητικούς φορείς, που δυσκολεύονται να ελέγξουν τι γράφει ο καθένας στο όνομά τους στο αχανές Διαδίκτυο. Πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να ελεγχθεί η δραστηριότητα στο Διαδίκτυο επαρκώς και η Ελληνική Αστυνομία, μέσω του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δέχεται καθημερινά δεκάδες καταγγελίες επί παντός του επιστητού.

Τα λάθη όμως δεν είναι απαραίτητο να τα κάνουν άλλοι. Υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα που αθλητές έβαλαν… αυτογκόλ μέσω ενός τουιταρίσματος ή μιας ανάρτησης στο Facebook.

Οι γκάφες

Πρώτη και διασημότερη, η… γκάφα της Βούλας Παπαχρήστου πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου πέρσι, όταν έγραψε στο Twitter το αλήστου μνήμης: «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό!». Ακολούθησαν ο αποκλεισμός της από την ΕΟΕ και τον ΣΕΓΑΣ και σωρεία απαντήσεων και αντιδράσεων από αθλητές, φορείς και συλλόγους, που έκαναν τα social media να αναστενάξουν, ιδίως όταν έγινε γνωστή η φιλία της με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Λίγο μετά ήρθε το tweet του Στέφανου Αθανασιάδη του ΠΑΟΚ, που πριν το ντέρμπι με τον «αιώνιο αντίπαλο» Αρη έγραψε «Σεξ και βία», μετά τη νίκη της ομάδας Νέων του ΠΑΟΚ επί του Αρη.

Ο φορ του ΠΑΟΚ έκανε αισθητή την παρουσία του και πριν από λίγο καιρό, ανεβάζοντας μια φωτογραφία σε ένα άλλο δημοφιλές social media, το Instagram, με ένα μπλουζάκι με το δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, με λεζάντα: «Πού ‘σαι ρε Παπαδόπουλε». Ο νεαρός υποστήριξε με άλλη του ανάρτηση πως ο «λογαριασμός» αυτός δεν του ανήκει, πως κάποιος άλλος του έκλεψε φωτογραφίες απ’ το Facebook, όμως δεν γλίτωσε από τις αυστηρές επιπλήξεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία όρισε πρόστιμο για κάθε παίκτη που υποπέσει σε διαδικτυακό παράπτωμα εφεξής!

Ο Γιώργος Κατίδης μπορεί να μην έκανε την απαράδεκτη χειρονομία του στο Διαδίκτυο, όμως πυροδότησε σειρά διενέξεων, απόψεων, ακόμη και δημιουργίας fan club ή ομάδων εναντίον του. Η επίσημη σελίδα του, πάντως, έχει πάνω από 7.400 φίλους, διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο για ένα νεαρό που ακόμη δεν έχει παίξει μπάλα της προκοπής.

Πηγη : enet.gr